Filmruil – The Grand Budapest Hotel

on

Het is al weer heel wat weken geleden dat we films hebben uitgewisseld. Marieke en Miron hadden vrij snel daarna de recensies online staan. Bij mij heeft het even geduurd. Waarom? Eerlijk gezegd kon ik gewoon geen zin krijgen om deze film te kijken. De voorkant sprak me al niet aan en het verhaaltje op de achterkant al helemaal niet. Afgelopen week was het dan eindelijk zover. Ik heb de tegenzin aan de kant geschoven en de objectiviteit uit de kast getrokken. It’s time for The Grand Budapest Hotel.

Tja… wat zal ik er nou eens van zeggen. De eerste vijftien minuten van de film dacht ik letterlijk ‘Wat is dit voor achterlijke film?’. Vreemde manier van acteren, rare dialogen, opmerkelijke karakters en ga zo maar even door. Het was even moeilijk om mijn objectiviteit op peil te houden. Ik heb zelfs op het punt gestaan om de tv uit te zetten, maar ik ben toch blijven kijken. Achteraf gezien toch wel een goede zet.

In The Grand Budapest Hotel wordt teruggeblikt op het leven van de legendarische hotelmanager Gustave H. (Ralph Fiennes, bekend als Voldemort uit Harry Potter). Samen met lobbyjongen Zero Mustafa (Tony Revolori), zijn goede vriend en vertrouweling, beleeft hij de meest excentrieke avonturen. Spectaculaire diefstal en opsporing van een waardevol Renaissance schilderij, dodelijke strijd om een familiefortuin, wanhopige achtervolgingen op motoren, in treinen, op sledes en ski’s, opbloeiende liefde… het komt allemaal naar voren in dit vreemde en toch intrigerende verhaal van The Grand Budapest Hotel.

Na die eerste doodsaaie vijftien minuten begon de film me dus toch te boeien. De film is en blijft een tikkeltje vreemd, maar dat maakt het ook juist weer interessant. Ook de humor is in grote getale aanwezig. De Britse filmkenners zijn het hier ongetwijfeld ook over eens, want The Grand Budapest Hotel heeft maar liefst elf BAFTA nominaties weten binnen te slepen. Nu nog even afwachten hoeveel ze er hiervan daadwerkelijk mee naar huis mogen nemen.

Conclusie: hou je van humor en een tikkeltje vreemd? Dan is The Grand Budapest Hotel zeker een film voor jou!

Emmy

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Dina schreef:

    Deze film ken ik nog niet. Ik zal eens kijken of ik ‘m ergens kan vinden.

    Like

  2. Nostra schreef:

    Heb je andere films van Wes Anderson gezien? Hij staat bekend voor deze stijl die inderdaad een beetje vreemd is. Zijn eerste paar films vond ik ook erg vreemd, maar inmiddels ben ik toch wel fan van zijn stijl. Hier speelt hij met beeldformaten, kleuren en is bijna elk shot symmetrisch. Stond bij mij in m’n top 10 van 2014.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.