Schumacher

Ik heb al een tijd niets gepost op mijn blog. Ik ben behoorlijk druk en bij niets wat ik keek, voelde ik echt de behoefte om daar over te schrijven. Ten miste tot ik onlangs een van de nieuwste documentaires op Netflix keek. Ik ben namelijk opgegroeid met racesport. Vroeger was het bij ons op zondag standaard racedag. Of het nu MotoGP (toen nog 500cc) was of Formule 1 er was altijd het geluid racende motoren. Ik ben dus al jong aangestoken met het racevirus. Er waren twee personen waar ik fan van was Kevin Schwantz en Michael Schumacher.

Als er dan een documentaire wordt gemaakt over een van je jeugdhelden, dan moet je die natuurlijk kijken. Ik was bang dat ik teleurgesteld zou zijn, maar dat was absoluut niet het geval. De beginjaren van Schumacher heb ik niet echt meegemaakt, maar zijn Ferrari jaren des te meer. Om dat terug te zien was puur jeugdsentiment. Ik ben altijd Ferrarisupporter geweest en ben dat nog steeds. Schumacher had daar een groot aandeel in. Lang niet iedereen was van hem gecharmeerd. Velen vonden hem arrogant en roekeloos, maar ik vond hem intrigerend en hij reed in een Ferrari. Dat maakte voor mij veel goed.

Ferrari is wat mij betreft het enige team waar je fan van kunt zijn. Je bent geen fan van Red Bull, je bent fan van Max Verstappen. Je bent geen fan van Mercedes, maar van Hamilton. Maar Ferrari is iets anders. Het maakt niet uit wie daar rijd, het gaat om die prachtige rode auto (die vroeger trouwens een veel mooiere kleur rood had!). Het feit dat Schumacher mijn team naar zo veel overwinningen bracht, maakte van mij ook een fan van hem.

Ik veel gelezen dat mensen het jammer vonden dat er in de docu niet meer over de huidige situatie van Michael werd verteld. Persoonlijk vond ik dat juist fijn. Het gaat mij om de sportman. Natuurlijk is het mooi om ook een inkijkje in zijn persoon te krijgen, maar dan wel gelieerd aan zijn sportcarrière. Al het andere hoef ik niet te weten. Ik vond het vooral prettig om weer het mooie geluid van de motoren van toen te horen. Om de hoogte- en dieptepunten van een van de grootste sportmannen ooit te zien. Zijn zeven wereldkampioenschappen, de crash waarbij hij zijn been brak en ga zo maar door.

Credit: Clive Mason/Getty Images

Wat me ontzettend raakte was het interview waarin hem werd gevraagd of het hem wat deed dat hij op gelijke hoogte was gekomen met Senna wat betreft overwinningen. ‘Yes it does mean a lot to me.’ Vervolgens breekt hij. Het betekende heel veel voor hem. Toen ik het toentertijd zag, kon ik het moeilijk plaatsen. Ik begreep niet waarom het hem zoveel deed. Nu ik in de documentaire de opbouw naar dat moment zag, snapte ik het veel beter.

Een ander emotioneel moment vond ik de woorden van zijn zoon Mick aan het einde. Wat gun ik het hem om het met zijn vader over autosport te kunnen hebben. Zo pijnlijk als hij zegt dat hij daar alles voor over zou hebben. Hij rijdt inmiddels in de Formule 1, de droom van elke coureur, en kan het er niet over hebben met degene waarmee hij dat het liefste zou doen. Dan breekt je hart.

Wat zou het mooi zijn als Mick ooit bij Ferrari komt te rijden en wereldkampioen wordt! Maar als dat niet lukt is het ook goed. Hij heeft de Formule 1 bereikt en dat is al iets wat weinige gegeven is. Hopelijk wordt er niet te veel druk op hem gelegd en kan hij zijn carrière rustig opbouwen. Gelukkig stroomt het bloed van zijn vader in zijn aderen en ik hoop dat dat hem kracht geeft. Ik weet 100% zeker dat Michael ontzettend trots op hem is, net als zoveel anderen.

De documentaire geeft je een mooi inzicht in de sportman Michael Schumacher en de Formule 1 van toen. De tijd waarin ik wekelijks naar auto- of motorsport keek. Tegenwoordig is dat nog maar sporadisch. Ik vind de Formule 1 van nu veel minder boeiend. Meestal kijk je naar een snel rijdende file. Misschien heeft het er ook wel mee te maken dat Ferrari ook niet meer het team is van toen. Maar als ik een race kijk dan hoop ik nog steeds dat die rode bolide als eerste over de streep komt. En dat komt voor een groot gedeelte door Schumacher. Michael Schumacher was een bijzondere man, een fantastische sporter en wat mij betreft de beste F1-coureur allertijden!

Bron afbeelding header

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.