#soundtrackzondag: Cold Mountain

on

De soundtrack van een film is misschien wel net zo belangrijk als de acteurs die erin spelen. Een soundtrack geeft een film een bepaalde sfeer en neemt je mee in de wereld die je voor je ziet. Er zijn zovéél goede soundtracks. Iedere zondag licht ik er eentje uit.

Deze film is en blijft een van mijn all-time favorieten. Ik kan ‘m iedere keer weer kijken en helemaal meegezogen worden in het verhaal. Vandaag duik ik dieper in de muziek van deze film, want ook die blijft fascinerend. Vandaag in onze #soundtrackzondag: Cold Mountain (2003).

coldmountain1

Cold Mountain speelt zich af voor, tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog. Inman (Jude Law) wordt opgeroepen mee te vechten. Net daarvoor ontmoet hij domineesdochter Ada (Nicole Kidman). Ada belooft op hem te wachten en blijft alleen achter. Mocht je ‘m nog niet gezien hebben, snel doen!

Ook deze soundtrack bestaat grofweg uit twee delen, de instrumentale nummers en gezongen liedjes. De gezongen nummers hebben een fijne country en folk-sound. Lees, lekker veel banjo en viool. Leuk is dat Jack White, die ook een rol in de film zelf heeft, ook persoonlijk meewerkte aan de nummers. Hij reist in de film samen met twee anderen als muzikaal trio, helaas kregen de andere heren geen credits op de soundtrack. Deze eer ging naar Tim Eriksen, Tim O’Brien en Riley Baugus, alle drie muzikant van beroep. Acteur Brandon Gleeson deed wel al het viool spelen in de film zelf. Net als Nicole Kidman trouwens, zij speelt zelf piano.

Ik dook verder de soundtrack in en kwam bij de twee koor-achtige nummers uit, ‘I’m Going Home’ en ‘Idumea’. Gezongen door Sacred Harp Singers. Het Sacred Harp Singing is een manier van zingen, ontstaan in het zuiden van de Verenigde Staten en dus passend bij het gebied waarin de film zich afspeelt. Sacred Harp singing gebeurt acapella, dus zonder begeleidende instrumenten, en vond/vind voornamelijk plaats in kerken.

Wat betreft de gezongen nummers kan ik niet laten nog even stil te staan bij de nummers van Alison Kraus die op de cd te vinden zijn. Mijn favoriet is zeker ‘The Scarlet Tide’. Al is ‘You Will Be My Ain True Love’ ook wel heel erg mooi, indringend en heel typerend voor de film.

De score werd geschreven door Gabriel Yared. Deze componist komt uit Libanon en is ook bekend van ‘The Talented Mr. Ripley’ en ‘The English Patient’.

Favoriete nummer: Ada Plays – Gabriel Yared

Yet again een hele goede soundtrack vind ik. Zelf luisteren? Hier vind je de link naar de soundtrack van Cold Mountain. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Fijne soundtrackzondag allemaal!

 

Bron: afb. 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.