#soundtrackzondag: Free Willy

De soundtrack van een film is misschien wel net zo belangrijk als de acteurs die erin spelen. Een soundtrack geeft een film een bepaalde sfeer en neemt je mee in de wereld die je voor je ziet. Er zijn zovéél goede soundtracks. Iedere zondag licht ik er eentje uit.

Een echte klassieker, eentje van vroeger. Als klein kind heb ik de videobanden van Free Willy helemaal ka-pot gedraaid, wát was ik gek op die films. Hierover later vast meer. Iets wat me altijd bij is gebleven, is de muziek uit de films. Vandaag vertel ik jullie meer over de soundtrack van Free Willy, het eerste deel.

Free-Willy-1993

De soundtrack bestaat uit een aantal gezongen liedjes en een deel instrumentale nummers. Free Willy 1 kwam uit in 1993. Aan de gezongen nummers is dit ook wel een beetje terug te horen. Nummers van artiesten als 3T en New-Kids-On-The-Block zijn op de cd opgenomen en geven wel daarmee wel een beetje het tijdsbeeld aan. Het showpaardje van de cd is toch wel ‘Will You Be There’ van Michael Jackson. Wat een gaaf nummer! Het nummer is terug te horen tijdens de aftiteling. Iedere keer als ik het nummer hoor, zie ik dus ook steeds die beelden voor me.

Het tweede deel van de cd bestaat uit instrumentale nummers, geschreven door componist Basil Poledouris. Voor tientallen films verzorgde hij de muziek, zo ook voor het tweede deel van Free Willy (hierover later ook meer!). Heb je ooit de film gezien, dan ben je vast wel bekend met de ‘Main Title’. De toon is meteen gezet, letterlijk. Een heel mooi zwierig nummer met toch iets mysterieus en dreigends tegelijk. De soundeffects klinken lekker 90’ies en dat is helemaal goed. Jammer dat er eigenlijk maar zo weinig instrumentale nummers op de cd staan. Allemaal hebben ze iets speciaals, in ieder nummer is ook weer een hint van de main title terug te horen.

Favoriete nummer(s):  Natuurlijk ‘Will You Be There’ van Michael Jackson en mijn favoriet van Basil Poledouris is ‘Farewell Suite’, wat een lief en toch verdrietig nummer.

Wederom geweldige kwaliteit video, maar you get the point. 😉

Ben je benieuwd naar deze soundtrack of wil je ook even wat herinneringen ophalen? Klik hier voor de cd in Spotify. Free Willy 2 en 3 hebben trouwens een nog veel mooiere score, dus ik ben hierover nog niet uitgekletst. (En oh ja, orka’s horen natuurlijk in de zee en niet in een tank.)

Fijne soundtrackzondag!

 

Miron

Bron: afb. 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.