#soundtrackzondag: Sherlock Holmes

De soundtrack van een film is misschien wel net zo belangrijk als de acteurs die erin spelen. Een soundtrack geeft een film een bepaalde sfeer en neemt je mee in de wereld die je voor je ziet. Er zijn zovéél goede soundtracks. Iedere zondag licht ik er eentje uit.

We gaan een tijdje terug in de tijd met deze soundtrack. Hij neemt je mee naar Victoriaans Engeland, Londen 1891. Naar duistere steegjes, ongure zaken, geheime genootschappen, experimenten en de industriële revolutie. Het domein van detective Sherlock Holmes. Met aan zijn zijde natuurlijk dr. Watson.

SherlockHolmes

Net als voor de soundtrackzondag van vorige week, geldt ook voor deze soundtrack dat er inmiddels twee delen van de film zijn uitgebracht. Omdat ze best veel van elkaar weg hebben, schaar ik ze samen in een artikel. Achter de score van Sherlock Holmes (2009) en Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011) zit Hans Zimmer (daar is ‘ie weer!).

Waar ik meteen aan moet denken is de onstemde piano die is gebruikt, hoe valser hoe beter. De sfeer wordt er meteen een beetje schimmig van. Verder hoor je veel strijkers, met de nadruk viool (die Holmes natuurlijk ook zelf speelt). Zeker de score van de eerste film is wat voller en bombastisch vergeleken met de tweede. Al maakt ‘The End?’ dat weer helemaal goed voor film 2.

De muziek vind ik over het algemeen donker, duister en wat eigenaardig. Natuurlijk past het allemaal naadloos bij de gespeelde karakters en het tijdbeeld waarin de films zich afspelen. Ik vind de muziek van film 2 net wat leuker en beter dan die van de eerste. Er zitten net wat meer variaties en verschillende thema’s in en dat maakt ‘m leuker om te luisteren.

Favoriete nummer: Van de eerste film is dat ‘I Never Woke Up In Handcuffs Before’ en van de tweede film kies ik ‘Romanian Wind’ of ‘He’s Al Me Me Me’.

Ik vond deze toffe filmpjes over de gypsy-kant in Sherlock Holmes: A Game of Shadows:

Nieuwsgierig naar meer? Luister de soundtrack van Sherlock Holmes hier op Spotify. De muziek van film 2 is hier te beluisteren. En als je tijd over hebt, zijn de films ook leuk om nog eens op te zetten. Fijne soundtrackzondag!

 

Miron

Bron: afb. 1

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Paul Hauer schreef:

  Leuke films en goede soundtracks.

  Like

  1. Miss Movie schreef:

   Helemaal waar Paul!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.